Det kan godt være, at antallet af nye erhvervsdrivende fonde, som så dagens lys i Danmark i 2023, ikke er imponerende højt. Til gengæld skorter det ikke på kendte navne blandt de nytilkomne fondes formænd og bestyrelsesmedlemmer.
Ifølge et udtræk, Fundats har foretaget i cvr-registret, blev der i kalenderåret 2023 stiftet 21 nye erhvervsdrivende fonde. Det er lidt flere end de 16, der fik Erhvervsstyrelsens blå stempel i 2022, men til gengæld færre end nogle af de foregående år, hvor kortet over danske erhvervsfonde blev tilføjet op til 30 nye navne.
Blandt stifterne, formændene, de menige bestyrelsesmedlemmer og direktørerne i de nye fonde finder man en række kendte danskere. Her er for eksempel forfatteren, filosoffen og erhvervslederen Morten Albæk, håndboldstjernerne Mikkel Hansen, Mathias Gidsel og Josephine Touray, den i fondssektoren allestedsnærværende advokat Knud Foldschack, den tidligere fodboldlandsholdsspiller Michael Manniche samt kokken og køkkenchefen på Michelin-restauranten Alchemist Rasmus Munk.
Når man kigger nærmere på de 21 erhvervsdrivende fonde, viser det sig ligesom de forrige år, at konstruktionen bliver anvendt til meget andet og mere end at drive erhvervsvirksomhed. Samtidig er der en stor spændvidde i de uddelingsmæssige formål, stifterne har formuleret.
Se listen over alle 21 fonde i bunden af denne artikel
Blandt de almennyttige projekter og initiativer, som de nye fonde vil støtte, er således alt lige fra kultur- og idrætslivet i Varde-området over forskning i vedvarende energi til projekter, der kan gøre unges liv mere meningsfulde.
Koncertarrangør stifter fond
Lørdag den 22. juni sætter musikalske stjerner som Tobias Rahim, Rasmus Seebach og Medina alle kursen mod Nordenskov Stadion i Varde, hvor de er blandt de optrædende ved 2024-udgaven af Owen Luft Kånsert.
Den årlige koncert er blevet arrangeret siden 1990 – de første 10 år på amatørbasis og fra årtusindskiftet i et mere professionelt set-up med Nordenskov Ungdoms- og Idrætsforening og idrætsforeningen Agerbæk SF som arrangører. Fra i år er det en nystiftet fond, der står bag koncerten, nemlig Fonden Owen Luft med koncertens primus motor Hans Jørgen Pedersen som formand.
Fondens formål er blandt andet at igangsætte kulturelle arrangementer, herunder Owen Luft Kånsert, og at støtte primært Nordenskov Ungdoms- og Idrætsforening og Agerbæk SF samt andre kultur- og idrætsaktiviteter i lokalområdet.
”Nu har vi besluttet, at vi fremover vil være en fond, og det kunne vi egentlig fint have gjort tidligere – vi har bare ikke været vidende om, at det var en idé at blive en erhvervsdrivende fond. På det punkt har vi måske tidligere været lidt for amatøragtige,” siger Hans Jørgen Pedersen.
Jeg vil tro, vi er klar til at modtage ansøgninger og dele penge ud til andre om to-tre-fire år
Hans Jørgen Pedersen – Bestyrelsesformand, Fonden Owen Luft
Formanden for den nye Varde-fond understreger, at det gennem mange år har været en lukrativ forretning at afvikle den årlige koncert, hvilket ifølge Hans Jørgen Pedersen har betydet, at der hvert år har været ”en stor pose penge” til de to lokale idrætsforeninger som tak for deres indsats som medarrangører.
”Nordenskov Ungdoms- og Idrætsforening og Agerbæk SF vil stadig få størst gavn af vores overskud, men på sigt vil andre fra kultur- og idrætslivet, for eksempel borgerforeninger, også kunne søge fonden om støtte. Hvordan og hvornår det skal ske, er ikke helt på plads, men jeg vil tro, vi er klar til at modtage ansøgninger og dele penge ud til andre om to-tre-fire år,” siger Hans Jørgen Pedersen.
I forhold til, hvad det mere konkret betyder, at fonden vil støtte kultur og idræt i ’lokalområdet’, siger han:
”Det er nok Varde Kommune. Men kommer der ansøgninger fra nogen længere ude, tager vi stilling til i fondsbestyrelsen, om det er noget, vi vil støtte,” siger Hans Jørgen Pedersen.
Michelin-kok sørger for mad til hjemløse
Fonden Junkfood er navnet på en anden af de nye erhvervsdrivende fonde, der kom til verden i 2023. Formand for fonden er kokken og køkkenchefen Rasmus Munk Thomassen, der sammen med erhvervsmanden Lars Seier Christensen ejer Michelin-restauranten Alchemist på Refshaleøen i København. I bestyrelsen for Fonden Junkfood sidder også advokat Knud Foldschack, der blandt andet er kendt for sine bestyrelsesposter i talrige fonde.
Mens stiftelsen af erhvervsfonden er sket sidste år, har det primære initiativ, som den står bag, små fire år på bagen. Fonden har til formål at udføre socialt arbejde til fordel for socialt udsatte grupper eller individer, herunder hjemløse og stofbrugere i Danmark, og står blandt andet for bespisning af og sociale arrangementer for målgruppen. Det sker især gennem initiativet Junkfood, som blev startet af Rasmus Munk og Lars Seier Christensen under coronaepidemien i 2020.
Filosofien under coronakrisen såvel som nu er, at alle har ret til minimum ét gratis måltid mad hver dag. Baseret på blandt andet donerede overskudsvarer tilbereder Junkfoods kokke derfor hver dag 300 måltider gratis mad, som af frivillige bringes ud til herberger og væresteder i København.
Initiativet startede i Alchemists køkkener, men holder nu til i egne lokaler i Kødbyen.
Hjælp til realisering af menneskers potentiale
Fra gratis mad fortsætter vi til realisering af menneskers – især unges – potentiale. Voluntasfonden – for realisering af menneskeligt potentiale er nemlig navnet på en anden nystiftet erhvervsdrivende fond.
Bestyrelsesformand i Voluntasfonden er den 48-årige erhvervsmand, forfatter, filosof og foredragsholder Morten Albæk, som blandt andet står bag bestsellerbøgerne ’Falske sandheder i livet’ og ’Ét liv, én tid, ét menneske’.
Fondens overordnede formål er, fremgår det af cvr-registret, ”at støtte retfærdig, bæredygtig og meningsfuld menneskelig udvikling. Dette skal ske ved, at fonden vedvarende tilstræber at realisere det menneskelige potentiale og projicerer idéen om meningsfuldhed, som Morten Albæk har udtænkt samt den efterfølgende udvikling heraf.”
Det er jo et paradoks, at vi aldrig har været rigere og aldrig haft flere muligheder – og samtidig har vi aldrig oplevet en så høj grad af stress, angst og depression også blandt unge
Niklas Kabel Pedersen – Vicedirektør og partner, Voluntas
Fonden vil, hedder det videre, ”støtte initiativer, der fremmer udvikling inden for videnskab og forskning, målrettet uddannelse, kunst og kultur, folkesundhed, offentlig velfærd, naturforvaltning og lokal kulturarv, sport og trivsel, social retfærdighed og fremme af international forståelse samt lignende aktiviteter efter bestyrelsens skøn.”
Ifølge Niklas Kabel Pedersen, der er vicedirektør og partner med Morten Albæk i virksomheden Voluntas, er det planen, at fonden skal sætte initiativer i søen både inden- og udenfor Danmarks grænser.
”Noget af det første, vi kommer til at fokusere på, er projekter om, hvordan meningsfuldhed materialiserer sig blandt unge. Håbet er, at vi forhåbentlig kan skabe indsigter på forskellige niveauer både nationalt, kommunalt og regionalt niveau til, hvordan man skaber rammerne for, at unge kan få mere meningsfuldhed ind i livet. Det er jo et paradoks, at vi aldrig har været rigere og aldrig haft flere muligheder – og samtidig har vi aldrig oplevet en så høj grad af stress, angst og depression også blandt unge. Hvis vi er så rige og har så mange muligheder, hvorfor er vi så samtidig så stressede og angste?” spørger Niklas Kabel Pedersen.
Samarbejder med andre fonde
Voluntasfonden holder sit første bestyrelsesmøde i slutningen af februar eller starten af marts. Her vil der ifølge Niklas Kabel Pedersen blive udstukket en mere specifik retning for fondens første aktiviteter.
”Vi er allerede lidt i dialog med nogle ligesindede fonde og andre samarbejdspartnere, som kunne have interesse i at samarbejde med os vedrørende projekter om unge og meningsfuldhed, så måske skal Voluntasfondens første initiativer ske i samspil med midler fra andre fonde,” siger Niklas Kabel Pedersen.
Til at starte med vil det ikke være muligt at ansøge fonden om støtte.
”Men det kan komme på tale på et senere tidspunkt – også i takt med, at der kommer flere penge i fonden,” siger Niklas Kabel Pedersen.
Som formand for fonden vil Morten Albæk blive en aktiv spiller, understreger Niklas Kabel Pedersen.
”Man kan sige, han er en filosofisk safeguard for fonden og dens aktiviteter. Ud over, at det i høj grad er Mortens tankegods, der er den grundlæggende filosofi i fondens formål, kommer han også til at spille en aktiv rolle i de projekter, der sættes i værk,” siger Niklas Kabel Pedersen.
Inden for kort tid er planen, at fonden skal have sit eget selvstændige sekretariat.
Håndboldstjerner til kamp mod mobning
For tiden har håndboldprofilerne Mikkel Hansen og Mathias Gidsel travlt med at spille håndbold i Tyskland, hvor Danmarks tredobbelte verdensmestre deltager ved EM. Ved siden af håndboldspillet har især Mikkel Hansen gennem flere år ydet en aktiv indsats for at komme mobning blandt børn til livs især i håndboldsporten i et initiativ kaldet MH24, og i 2023 har det ført til stiftelsen af en erhvervsdrivende fond ved navn Hej Fonden.
Mikkel Hansen er formand for fonden, næstformand er den tidligere landsholdsspiller Claus Flensborg, mens tidens største håndboldstjerne Mathias Gidsel og kvindelandsholdsspilleren Mie Højlund er blandt de menige bestyrelsesmedlemmer.
Også fondens direktør siden 1. november sidste år har en fortid som håndboldspiller på højeste niveau – det er nemlig Josephine Touray, der som aktiv spillede 123 landskampe for Danmark.
Fondens definerede formål er at modarbejde mobning og øge trygheden og tolerancen blandt børn og unge i sportslige, kulturelle og sociale fællesskaber, primært i håndbold. Det sker blandt andet ved at give støtte til konkrete projekter og arrangere sportscamps for børn, foredrag og kurser.
Hej Fonden har blandt andre fået massiv økonomisk bistand fra Spar Nord Fonden og Poul Due Jensens Fond, som begge har støttet den nye fond med tre millioner kroner.
Ifølge Josephine Touray er omdannelsen af Mikkel Hansens tidligere antimobbeinitiativ MH24 til den erhvervsdrivende fond Hej Fonden sket i forbindelse med, at flere ambassadører i 2023 blev inkluderet i projektet.
”Hej Fonden arbejder for trivsel på og udenfor håndboldbanen og for at sikre inkluderende fællesskaber. På nuværende tidspunkt modtager vi således ikke ansøgninger, men driver aktiviteter med ovenstående som mål,” skriver Hej Fondens direktør i en mail til Fundats.
Hjælp til diabetesramte børn og behandling af dyr
I Børnediabetesfonden, der også blev stiftet sidste år, er det ikke nuværende og tidligere håndboldstjerner, der udgør ledelsen, men derimod blandt andre den tidligere fodboldstjerne Michael Manniche. I sin aktive karriere tørnede Michael Manniche ud for klubber som Benfica og FC København samt det danske landshold.
Som Fundats beskrev i en artikel i november, sidder Michael Manniche i bestyrelsen for Børnediabetesfonden. Derudover er han den eneste på fondens lønningsliste med titel af projektleder.
”Børnediabetesfondens formål er at fremme behandling og helbredelse af diabetes type 1 særligt blandt børn og unge ved at støtte almennyttige, almenvelgørende eller humanitære projekter og aktiviteter inden for eksempelvis forskning, behandling eller udbredelse af viden om type 1 diabetes,” fortalte den nye fonds formand Morten Brixhuus i november.
En anden af de nystiftede fonde fra 2023, som Fundats i en tidligere artikel har fortalt om, er Birthe Heilmanns fond til hjælp til dyr.
Modtagere af pengene kan eksempelvis være pensionister eller mindrebemidlede, som ikke selv har råd til at få deres kæledyr behandlet
Erik Blacha – Bestyrelsesformand, Birthe Heilmanns fond til hjælp til dyr
Afdøde Birthe Heilmann, der lægger navn til fonden, var datter af grundlæggeren af Odense Zoologiske Have Christian Jensen og selv i en årrække direktør for og ejer af Odense Zoo. Formanden for den nye erhvervsdrivende fond, der blev stiftet i juni, er Erik Blacha, hvis mor var kusine til Birthe Heilmann.
”Fonden er oprettet på baggrund af Birthe Heilmanns testamente. (…) Hovedformålet er at give økonomisk støtte til behandling og pleje af dyr, som har brug for medicin, operation, behandling eller pleje. Modtagere af pengene kan eksempelvis være pensionister eller mindrebemidlede, som ikke selv har råd til at få deres kæledyr behandlet, og det kan også være hjælp til behandling af dyr, som er blevet misrøgtet,” fortalte Erik Blacha til Fundats i september.
Ifølge Erik Blacha er det bestyrelsens intention at indlede samarbejder med relevante foreninger og institutioner, som får et fast beløb fra fonden og uddeler derfra i overensstemmelse med fondens vedtægter.
Støtter forskning i sundhed og vedvarende energi
Hanne Jensen & Martin Vestergaard Fonden er navnet på den sidste af de nystiftede erhvervsdrivende fonde fra 2023, som vi tager under luppen. Fundats omtalte fonden i en artikel i december.
Martin Vestergaard er grundlægger af bagagehåndteringsvirksomheden Power Stow International. Via sit holdingselskab har Martin Vestergaard stiftet den nye fond som led i en fremtidssikring og et generationsskifte af Power Stow-koncernen til sine to livsarvinger. Hensigten er, at fonden via holdingselskabet skal have den udslagsgivende stemme ved uenighed mellem Power Stow-koncernens øvrige kapitalejere.
Derudover har fonden ifølge vedtægterne til formål at være en almennyttig, almenvelgørende og humanitær fond. Ifølge fundatsen vil fonden blandt andet støtte frivilliges indsats for udsatte grupper i samfundet samt forskning og uddannelse indenfor sundhed, miljø, teknologi og vedvarende energi.
Inge Grønvold, der er direktør i Lauritzen Fonden, er formand for den tre personer store bestyrelse i Hanne Jensen & Martin Vestergaard Fonden. Ifølge Inge Grønvold bliver det sandsynligvis i andet kvartal af 2024, fonden kan begynde at modtage ansøgninger.
”Bestyrelsen er netop nu i gang med at definere fondens uddelingsstrategi, som vi kan fortælle mere om i løbet af 2024,” lød det i december fra Inge Grønvold i en mail til Fundats.